Dom i Wnętrze

Stalowa patelnia – co warto o niej wiedzieć?

Garnki i patelnie wykonane ze stali nierdzewnej posiadają wiele zalet – są uniwersalne, praktyczne i bardzo trwałe. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że użytkowanie tego typu naczyń na początku może przysparzać pewnych trudności. Zamiast zniechęcać się niepowodzeniami, warto sprawdzić, jak odpowiednio używać tego typu naczyń.

 

Jaki model jest najlepszy?

Producenci wyposażenia kuchennego oferują szeroki wybór patelni wykonanych ze stali o zróżnicowanej jakości. Aby mieć pewność, że nowa patelnia będzie w nienagannym stanie służyła w kuchni przez wiele lat, wybierz model ze stali 18/10. Tego typu metal zawiera w swoim składzie aż 18% chromu oraz 10% niklu – pierwiastków, dzięki którym metal jest odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne. Naczynia zbudowane z wysokogatunkowej stali znajdziesz w dobrych sklepach, między innymi na stronie gerlach.pl.

 

Nowa nie znaczy najlepsza

Wbrew pozorom, pachnąca nowością patelnia wcale nie odkryje przed kucharzem całego swojego potencjału. Zanim zaczniesz tworzyć popisowe dania, stalowa patelnia musi się „wygrzać” na Twojej kuchence (metal powinien zacząć odpowiednio się naprężać, aby dobrze dystrybuować ciepło). Warto pamiętać jednak, że patelnia nie powinna się przegrzewać (osiągana przez nią temperatura nie może przekraczać 250 stopni).

 

Odpowiedni olej

Patelnię stalową należy zawsze rozgrzewać na małym ogniu. Eksperci zalecają, aby do smażenia używać olejów wysokotemperaturowych (na przykład olejów ryżowych, oliwy z oliwek czy masła klarowanego). W ten sposób będziesz mógł smażyć w potrawy w stosunkowo wysokich temperaturach, a jednocześnie nie będziesz musiał się martwić, że przegrzejesz patelnię.

 

Mycie stalowej patelni

Szorowanie uporczywych, zaschniętych plam jest już historią! Aby przywrócić idealną czystość stalowej patelni, wystarczy wrzucić ją do zmywarki, która zajmie się resztą za Ciebie.

 

 

Previous ArticleNext Article