Czas jesieni i zimy to okres, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na spadek odporności czy anemię. Jest to związane bezpośrednio z mniejszym dostępem do wartościowych produktów, w tym przede wszystkim warzyw i owoców. Jak dbać o siebie zimą, by nie dopuścić do choroby?
Dieta – element istotny w budowaniu odporności
Zbilansowana i zróżnicowana dieta to podstawa zdrowia. W czasie zimy powinniśmy ze szczególną uważnością dobierać produkty spożywcze, aby organizm miał dostęp do niezbędnych składników: białka, węglowodanów, witamin. Podstawą w diecie są oczywiście warzywa – najlepiej w formie nieprzetworzonej. Kilka razy w tygodniu warto sięgać po wysokiej jakości nabiał (kefiry, maślanki, ale też naturalne jogurty). Kilka razy w tygodniu warto również sięgać po chude mięso, które dostarczy białka. Alternatywą mogą być rośliny strączkowe, ciecierzyca.
Smaki lata również zimą
Jednym z najprostszych sposobów na przywołanie lata w trakcie zimy jest ugotowanie dania, które kojarzy się z ciepłymi miesiącami. Idealnym przykładem jest warzywne leczo z pieczonej papryki – zdrowe i kolorowe danie nie tylko zaspokoi głód i nasyci, ale też pozwoli myślami przenieść się do ciepłego lata. Danie takie nie wymaga wiele pracy – zasadniczo jest to danie jednogarnkowe. Atutem jest możliwość wykonania leczo zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa. Chcąc nadać daniu wyjątkowego smaku, warto wykorzystać passaty pomidorowe oraz przyprawy takie jak wędzona papryka. Chcąc cieszyć się witaminami i smakiem lata jesienią i zimą, warto również rozważyć tworzenie przetworów – najprostszymi z nich są dżemy z truskawek. Nie trzeba wiele, by wyjątkowy smak tego owocu zamknąć w słoiku i delektować się nim również w czasie chłodnych dni. Taki dżem najlepiej smakuje w towarzystwie tostów z masłem.