Każda osoba, która pragnie odżywiać się w sposób zbilansowany, powinna włączyć bakalie do swojej codziennej diety. Orzechy i suszone owoce są bowiem pełne wartościowych substancji – takich jak magnez, potas, cynk czy kwas foliowy – oraz wielu witamin. I mimo, że posiadają sporo kalorii, również osoby stosujące dietę odchudzającą nie powinny z nich rezygnować. Co ciekawe, niektóre bakalie zalecane są także przy profilaktyce przeciwnowotworowej.
Migdały
Te popularne orzechy posiadają bardzo dużą ilość witaminy E, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, przez co nazywane są „królami orzechów”. Osoby pracujące fizycznie lub takie, którym obowiązki zawodowe dostarczają dużo stresu, powinny na stałe włączyć migdały do swojej diety. Orzechy te zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Ponadto, są również bogate w amigdalinę, składnik, który chroni przed nowotworami poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych i zapobieganie powstawaniu nowych.
Pistacje
Z niedawnych badań, przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda wynika, że pistacje mogą być stosowane przy naturalnej profilaktyce antynowotworowej. Osoby spożywające je systematycznie mają ogólnie lepsze samopoczucie. Co więcej, są mniej narażone na wystąpienie depresji oraz… raka trzustki. To wszystko zasługa zdrowych tłuszczy, dużej zawartości błonnika i potasu, a także innych, cennych dla naszego organizmu związków chemicznych: manganu, cynku czy też witamin z grupy B.
Jagody Goji
Te owoce w postaci suszonej zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, dzięki czemu w znacznym stopniu zwiększają ogólną odporność organizmu. Poza tym, bogate są w przeciwutleniacze, m.in. w kompleks polisacharydowy o charakterze bioaktywnym. Kompleks ten hamuje rozwój komórek rakowych w żołądku, jelitach, płucach oraz w gruczole krokowym. Natomiast bardzo duża zawartość witamin z grupy B w jagodach Goji ma zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy.
Figi
Zalecane są przeważnie jako naturalny lek na zaparcia, bowiem posiadają najwięcej błonnika pokarmowego pośród wszystkich bakalii. Dodatkowo mają dobry wpływ na układ hormonalny, dzięki dużej zawartości cynku w swoim składzie. Znajdziemy w nich również sporo wapnia, żelaza, oraz potasu i magnezu. Mieszanka składników mineralnych stymuluje układ krwionośny, zapobiegając zawało serca oraz miażdżycy. W żołądku wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego łagodzą wrzody, chronią przed nowotworem jelit oraz żołądka.
Rodzynki
Mogą się wydawać nieszczególnie atrakcyjne na tle reszty bakalii, niemniej one także mają pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Lekarze coraz częściej zalecają systematyczne spożywanie rodzynek w celu zapobiegania pojawieniu się raka prostaty. Owoce te chronią nas również przed osteoporozą, zawałem mięśnia sercowego i udarem mózgu. Dzięki dużej zawartości aminokwasu argininy są też bardzo dobrym afrodyzjakiem: zwiększają libido oraz zapobiegają impotencji i niepłodności.
Suszone śliwki
Kolejne bakalie zbawienne dla układu pokarmowego – jedzenie ich w postaci surowej lub picie kompotu z suszu pomoże nam uporać się z kłopotliwymi zaparciami. Owoce te, dzięki dużej zawartości witaminy C, skutecznie chronią odporność organizmu, a za sprawą obecności w nich beta-karotenu – pozytywnie wpływają na wzrok. Co więcej, ze względu na spore ilości żelaza i witamin z grupy B, spożywanie suszonych śliwek zaleca się osobom chorym na niedokrwistość. Jednak przede wszystkim, ten rodzaj bakalii jest doskonałym źródłem witaminy E, silnego przeciwutleniacza, wstrzymującego namnażanie się komórek rakowych.
Jak widać, bakalie to nie tylko słodki przysmak, który możemy dodawać np. do zupy mlecznej lub spożywać w formie deserowej. To także źródło cennych dla naszego organizmu składników i właściwości, zdolnych chronić nas nawet przed chorobami nowotworowymi. Jeszcze więcej na ten temat można znaleźć na portalu internetowym interaktywna.pl.