5 powodów, dla których warto jeść bazylię?

5 powodów, dla których warto jeść bazylięJest jednym z najbardziej popularnych ziół. Dzięki niej podkreślisz i wydobędziesz smak gotowanych i świeżych dań. Jest bardzo często używana nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej, ale także ostatnimi laty w polskiej. Chodzi oczywiście o bazylię, która skradła serce niejednego smakosza.
Bazylia ma przyjemny, korzenny smak oraz charakterystyczny zapach. Jest nie tylko dodatkiem, ale także głównym składnikiem wielu dań. Przygotowuje się z niej na przykład pachnące pesto. Dodana do sera mozzarella i pomidorów, tworzy z nimi włoskie trio zwane caprese. Ususzoną lub świeżą przyprawia się włoskie dania, zupy, sosy i pizzę. Polecana jest także do nacierania mięs do pieczenia. Używa się jej również do aromatyzowania octu winnego oraz oliwy z oliwek. Oprócz walorów smakowych, posiada też właściwości zdrowotne. Jakie?

1. Jest źródłem witamin

Bazylia dostarcza mnóstwa witamin. Wspomaga rozwój tkanek i chroni wzrok (jest źródłem witaminy A). Zabezpiecza organizm przed działaniem wirusów i wolnych rodników (zapewnia witaminę C). Korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci (dostarcza dawkę witaminy B5). Dodatkowo jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia oraz potasu.

2. Łagodzi wzdęcia i pobudza trawienie

Kilka zielonych listków dodanych do obiadu poprawi trawienie i złagodzi uczucie wzdęcia. Bazylia pobudza soki trawienne, zapobiegając skurczom żołądka. Pobudza przy tym apetyt.

3. Uspokaja

Bazylia ma nie tylko działanie podobne do melisy. Działa przeciwdepresyjnie, uspokaja i poprawia nastrój. Codziennie spożywana pomaga walczy z bezsennością i nadpobudliwością.

4. Odstrasza owady

Nawet jeśli rzadko używasz świeżych liści bazylii do gotowania, to możesz w zacznij ją i tak hodować na parapecie. Dlaczego? Bo zapach tej rośliny odstrasza komary! Dowiedz się, jak uprawiać bazylię w swoim domu i ogrodzie.

5. Rozgrzewa organizm

Sałatka z bazylii jest dobrym pomysłem, kiedy dopadnie cię przeziębienie – przypisuje się jej właściwości przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Dlatego bazylię warto jeść również w zimie, aby nie dać się wirusom.
Czy wiesz, że…
– Nazwa bazylii wywodzi się z antycznego Rzymu i wzięła się od… bazyliszka.
– Bazylię stosuje się również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.

lonypodroznik.pl moralarte.com https://starachowicki.eu/artykul/porownywarka-oc-bez/1532310