Zdrowie i Uroda

Jakie działanie ma olej z pestek malin?

Olej z pestek malin otrzymywany jest w efekcie tłoczenia pestek malin. Cechuje się lekką konsystencją, dobrym wchłanianiem oraz tym, że pozostawia skórę sprężystą i delikatnie nawilżoną. Olej z pestek malin stosuje się zazwyczaj w pielęgnacji twarzy, skóry wrażliwej, suchej i alergicznej. Jakie ma właściwości oraz jak stosować olej z pestek malin?

Olej z pestek malin –ogólna charakterystyka

Olej z pestek malin (wytłaczany na zimno) jest dostępny na rynku kosmetycznym w postaci surowej, filtrowanej, niefiltrowanej oraz z osadem owocowym. Ma on charakterystyczny zapach, który przypomina nieco oliwę z oliwek. Po nałożeniu na skórę aromat ulatnia się i traci swoją intensywność. Olej z pestek malin ma lekką, aksamitną konsystencję oraz ciemny brunatno-żółty kolor. Nie barwi skóry, jak i szybko się wchłania. Po zastosowaniu skóra jest wyraźnie natłuszczona i uelastyczniona.

Jakie są właściwości oleju z pestek malin?

Olej z pestek malin pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, który absorbuje promieniowanie UVB. Nie ma on jednak określonego faktora SPF oraz nie może być traktowany jako wyłączna ochrona skóry w trakcie opalania lub dużej ekspozycji na słońce. Kosmetyki, które zostały wzbogacone o olej z pestek malin, mogą wspomagać ochronę przeciwsłoneczną w pielęgnacji skóry osób nieużywających kremów z filtrem UV.

Olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak Omega-3 oraz Omega-6. Nie są one wytwarzane przez organizm oraz powinny być dostarczane w formie pożywienia lub w produktach kosmetycznych. Kwasy te są odpowiedzialne za właściwe nawilżenie skóry oraz redukują penetrację składników aktywnych w głąb skóry. Hamują także produkcje melatoniny, która przyczynia się do powstania nieregularnych przebarwień, wykazują również działanie lekko rozjaśniające.

Olej z pestek malin wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne. Zawiera witaminę E w formie alfa-tokoferolu oraz gamma-tokoferolu, jak również flawonoidy i karotenoidy, które przeciwdziałają szkodliwemu wpływowi wolnych rodników. Składniki te mają także działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Olej działa łagodząco, redukuje rumień i sprzyja gojeniu się ran. Wzmacnia również barierę lipidową naskórka, zwiększa elastyczność, nawilżenie oraz reguluje pracę gruczołów łojowych.

Jakie ma zastosowanie w kosmetyce olej z pestek malin?

Olej z pestek malin stosuje się w pielęgnacji skóry skłonnej do alergii, podrażnianej i przesuszonej. Wspomaga także produkcję kolagenu i elastyny, co wraz z właściwościami rozjaśniającymi i antyoksydacyjnymi sprawia, że olej może być stosowany także w pielęgnacji cery dojrzałej. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, nie zatyka porów oraz zawiera sporo witaminy A i witaminy E, dlatego może być stosowany również przez osoby z problemami skórnymi i skłonnością do powstawania wyprysków i zaskórniaków.

Previous ArticleNext Article

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *