Zdrowie i Uroda

Diabeł tkwi w szczegółach

Barszcz czerwony to ulubione danie wielu osób i często gości na naszych stołach, nie tylko w okresie wigilijnym, ale przez cały rok. Prawdziwi jego miłośnicy sami przygotowują nawet zakwas, ale to akurat nie jest problem, bo na rynku jest dzisiaj wiele gotowych koncentratów.

Dodaj, co tylko chcesz

Wybór tego jedynego nie wcale łatwy, ale najlepiej sprawdzić wszystkie możliwe opcje, aby przekonać się, który koncentrat barszczu czerwonego będzie najbardziej odpowiedni. Różnią się one przede wszystkim tym, jak bardzo skoncentrowany jest w nich sok z buraków. Inne jego składniki to zazwyczaj: woda, ocet, cukier, sól, najczęściej też regulator kwasowości czy też kwas cytrynowy. Oczywiście przygotowanie samego barszczu wymaga od nas samodzielnego doprawienia i tutaj jest długa lista tego, czym podkręcić smak tej zupy. Może być to pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, czasami też cukier, majeranek, a nawet czerwone wino. Jest tutaj bardzo duże pole do popisu dla każdego, kto lubi własną inwencję w kuchni. Wciąż też pojawiają się coraz to nowe pomysły, którymi na pewno warto się inspirować.

Barszcz do picia czy jako zupa?

Koncentrat barszczu czerwonego to jeden z elementów barszczu, ale niezwykle ważny, ponieważ tylko z jego udziałem zupa może mieć dobry smak, ale również kolor, co jest równie ważne. Producenci prześcigają się w tym, jak można wykorzystać koncentrat i jak ugotować najlepszy barszcz. Przy kupnie koncentratu pamiętajmy o tym, jak należy go rozcieńczyć, w jakich proporcjach i w jakiej temperaturze, ponieważ to też ma ogromne znaczenie. Jedni wolą też barszcz do picia, jako dodatek do pasztecików czy krokietów lub pierogów z grzybami lub kapustą, a inni traktują go bardziej jako samodzielne danie dodając do niego kluski, najczęściej lane, lub cząstki warzyw, makaron lub wiele innych. Zależy to również od nasze inwencji i tego, co lubimy najbardziej. Tak naprawdę najważniejszy jest sam smak i to do jego ideału należy dążyć, a sukces będzie murowany.

Bez względu na to, który koncentrat wybierzemy, spośród tych, które obecnie można dostać w sklepie, to nasz wkład w to niezwykłe danie zdecyduje o tym, jaki będzie smak i aromat. Tak więc do dzieła, eksperymentujmy i gotujmy barszcz taki, jak lubimy najbardziej.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz w sklepie Vitapol

Previous ArticleNext Article
https://notodo.pl/kuchnia-styl-loft zobacz wiecej Pojedyńczy metalowy wieszak na ręczniki