Ciekawe

Jak przygotować atrakcyjną imprezę firmową?

Imprezy firmowe to nie tylko sposób na integrację pracowników i wspólną zabawę, lecz również możliwość budowania pozytywnego wizerunku firmy w oczach klientów. Elegancki bankiet z okazji sfinalizowania ważnej umowy, przyjęcie świąteczne czy podsumowanie kwartału – każda z tych sytuacji wymaga odpowiedniej oprawy. Jak zatem zorganizować udaną imprezę firmową, która będzie połączeniem przyjemnego spotkania z biznesowym sukcesem?

Wybór miejsca

Duże znaczenie dla powodzenia imprezy ma lokalizacja. Miejsce musi być przede wszystkim dostosowane do charakteru przyjęcia i okazji. Na kameralny bankiet możemy wynająć salę restauracyjną lub po prostu zorganizować go w firmie, jeżeli mamy odpowiednie pomieszczenie, które da się zaaranżować na salę bankietową. W przypadku większych imprez można pomyśleć już o wynajęciu stosownej sali w hotelu, z możliwością noclegu. Jeśli zamierzamy urządzić bardziej huczną imprezę okolicznościową, np. z okazji Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, warto zdecydować się na hotel za miastem, gdzie można zorganizować dodatkowe atrakcje, dzięki którym przyjęcie będzie także okazją do firmowej integracji, jak np. kulig, spływ kajakowy czy paintball.

Kwartet smyczkowy czy DJ?

Muzyka łagodzi obyczaje, zatem każdej dobrej imprezie firmowej powinny towarzyszyć przyjemne dla ucha melodie, dzięki którym atmosfera z pewnością stanie się bardziej pozytywna. Na wyjątkowo wykwintny bankiet możemy zaprosić kameralny zespół grający muzykę klasyczną, czy też kwartet smyczkowy lub pianistę. W przypadku bardziej swobodnych przyjęć najlepszym rozwiązaniem będzie DJ, puszczający muzykę klubową. W ostateczności sami możemy zabawić się w DJ-ów. Muzyka może stanowić delikatne tło dla rozmów (znakomicie wypełnia przestrzeń, pozwalając uniknąć tzw. niezręcznej ciszy, szczególnie jeśli bankiet jest równocześnie spotkaniem z partnerami biznesowymi) lub też być podkładem do tańca, kiedy impreza przejdzie w luźniejszą fazę.

Podano do stołu

Wreszcie kluczowa kwestia w przypadku imprez firmowych: co będziemy jeść? Menu powinno być oczywiście dostosowane do charakteru przyjęcia. Mogą to być wytworne, niewielkie przekąski i przystawki, serwowane przez kelnerów krążących po sali bankietowej. Można też zorganizować elegancki obiad (tzw. bankiet zasiadany), z zaproszeniami i wyznaczonymi miejscami przy stołach, albo po prostu szwedzki stół, który świetnie sprawdzi się w przypadku mniej oficjalnych imprez. Jeśli chodzi o same dania, to również warto starannie skomponować menu: jeśli impreza ma charakter okolicznościowy, np. przyjęcie gwiazdkowe, nas stołach powinny znaleźć się m.in. tradycyjne polskie potrawy wigilijne, ale nie zaszkodzi także nawiązać do świątecznych tradycji kulinarnych z innych zakątków świata, które będą stanowiły nietuzinkowe urozmaicenie. Ciekawym wyjściem jest przyjęcie z motywem przewodnim, np. w stylu włoskim czy japońskim – wówczas także wybieramy menu typowe dla danego kraju. Jeżeli planujemy przyjęcie z alkoholem, to – jak zaznaczają doradcy z http://alkohole.eurocash.pl/oferta – trunki powinny być również precyzyjnie skomponowane z całym menu i z klimatem uroczystości.

Previous ArticleNext Article